Tűzjelző Rendszerek

Tűzjelző rendszer

A tűzoltók munkájának negyedét a lakástüzek🔥🔥🔥 eloltása teszi ki. Egy évben 7.000-8.000 lakástűz van Magyarországon és rövidebb idő kell a sok műanyag berendezési tárgy, szigetelés miatt ahhoz, hogy a házunk porig égjen. De mit tehetünk a tűzveszély minimalizálása érdekében?

ÜZEMANYAG A LAKÁSTŰZHÖZ

Ahogy a bevezetőben is írtuk, egyre gyorsabban és egyre több épülettűz keletkezik. Az épületek tűzbiztonsága a kivitelezés és a lakberendezés során használt műanyagok fokozatos térnyerése miatt folyamatosan csökken. Amíg az ’50-es években 15 perc is eltelt addig, amíg a teljes lakás és maga az épület lángra kapott, addig napjainkban ez az idő már kevesebb, mint 3 perc. Ez drámaian lerövidíti az esélyt az érdemi beavatkozásra és az oltásra.

„Épületeink tűzzel szembeni ellenálló-képessége különösen a sok ember lakóhelyéül szolgáló magas épületek, a társasházak, illetve a sokak által használt ipari ingatlanok, például a bevásárlóközpontok, valamint irodaépületek esetében bír kiemelt fontossággal” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „Miközben a magyar építőipar teljesítménye dinamikusan bővül – a tavalyi év első háromnegyed évében 52%-kal több társasházi lakás épült, a jelenleg fejlesztés alatt álló ipari ingatlanok alapterülete pedig 2,5-ször nagyobb, mint egy évvel korábban – kiemelten fontos az a szempont is, hogy ezek az épületek ne csak kényelmesek és esztétikusak, de biztonságosak is legyenek” – tette hozzá a szakember.

 

NEM MINDEGY, MIVEL SZIGETELJÜK A CSALÁDI ÉS TÁRSASHÁZAKAT

Hazánkban a két legelterjedtebb homlokzati hőszigetelő anyag a polisztirol, és a  kőzetgyapot. A polisztirollal szemben az ún. szálas szigetelőanyagok – a kőzetgyapot szigetelések – nem éghetőek, az ilyen szigetelőanyagok olvadáspontja ugyanis 1.200 °C fok körül van.

A kőzetgyapot szigetelések hő hatására sem fejlesztenek füstöt és gázokat és nem alakul ki égve csepegés sem, ami a homlokzatok alsóbb részeinek szigetelését gyújthatja lángra. Fokozott tűzzel szembeni ellenálló képességük mellett a kőzetgyapot páraáteresztő és jobb akusztikai tulajdonságokkal is rendelkezik, mint a polisztirol.

MIT TEHETÜNK A LAKÁSTŰZ KATASZTRÓFA ELLEN?

1. Anyagfelhasználás építkezéskor (passzív tűzvédelem, tehát csökkentjük az éghető anyagok beépítését): a beépített anyagok tűzállóságának figyelembe vételével történt-e az anyagválasztás? A kőzetgyapot tűzálló, a polisztirol nem. Tájékoztattuk a tervező mérnököt, hogy erre nekünk igényünk van? Persze ez járhat költségnövekedéssel is, de egy házat egy életre építünk, tehát mérlegelni kell, hogy a biztonság a fontosabb, vagy a spórolás.

2. Aktív tűzvédelmi eszközök a házban: van a házadban egy poroltó? A kisebbek már 3.000 FT-ért kaphatóak és egy kicsiben induló konyhai balesetet simán megelőzhetünk vele. Persze ez is helyzetfüggő. Mondjuk lángra kap az olaj a tűzhelyen, ugye vízzel nem lehet oltani, egy fedő ráhelyezésével vagy poroltóval viszont igen. Viszont nagyobb tűz esetén, már csak az élet védelme számít, hogy a családunkat biztonságba helyezzük. De erről itt ír a Katasztrófavédelem, érdemes elolvasni!

Az aktív tűzvédelem része még a füstérzékelők, beépített tűzoltó készülékek.

3. A szigetelés tűzálló -e: már írtunk erről az egyes pontban, de a Házépítők csoportunk tagjai is nagyon meglepődtek azon, hogy a polisztirol hogy ég. Tűzálló szigetelőanyagokat például itt találsz!

A kőzetgyapot „A1” a tűzzel szembeni viselkedés legmagasabb osztálya miatt a kőzetgyapot szigetelés nem tud meggyulladni. Hisz a kőzetgyapot bazaltból készül, ásványi anyag, nem pedig kőolaj származék, mint a polisztirol szigetelés.

A két anyag között a szigetelés hatékonyságában nincs nagy különbség, csak a tűzállóságában.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.

Like-olj minket a facebookon is


This will close in 10 seconds